Vårblot

Ah, endelig vår. Det er skønt at mærke livet pible op allevegne. Selvom det har været en sær vinter, er det nu stadig skønt med våren. Fornemmelsen af ikke at kunne vente med at komme ud og rode i haven. Det har lige være forårsjævndøgn og jeg har selvfølgelig været ude at fejre det. Tre gange for at være præcis.

Aftenen før jævndøgn sad jeg ude i min have sammen med min skønne veninde Iben og sagde farvel til de sidste solstråler af vintersolen. I mens solen gik ned over villatagene nød vi et glas rødvin ved bålet. For mig handler asatroen om livet, familien og hjemmet. Derfor er det for mig helt naturligt at holde ritualerne hjemme i baghaven.

Næste morgen stod jeg op kl. 6, så jeg kunne sige goddag til vårsolen og nyde de første af solens vårstråler. I mens solen stod op nød jeg min morgenmad i vinterstuen.

I går (lørdag) holdte jeg så selve vårblotet med Iben og Ingrid. Vårblotet kredsede om Frigg og Balder, som jeg ser som en del af de indoeuropæiske vårmyter. Derudover var fokus på Frej, som skulle bæres frem i haven.

Højtideligheden indledtes med en fredlysning inden vi gik i gang. Vi begyndte med at rydde op i haven. Fjerne affald og gøre den anstændig til Frejs ankomst. Min køkkenhave er formet som et solhjul og selv ritualet begyndte her. Vi tændte et bål i midten af solhjulet i bålfadet. I øst pyntede vi et alter op med forårsbebudere og offergaver. Bl.a. æg jeg havde farvet med løg, te og spinat.

Blotet indledtes med at jeg trommede sagte. Erklærede vores hensigt med ritualet, og stod derefter og mærkede våren. Så sang jeg Friggs bøn på norrøn. Herefter tog Iben og Ingrid hornet og hældte en let fynsk forårsøl brygget på hvede i hornet. Hornet ser jeg som et maskulint symbol, mens skålen er feminint. Ritualet vekslede mellem de kvindelige og mandlige kræfter. Herefter skålede vi får våren og vårguderne.

Herefter antændte jeg hvid salvie fra bålet og vi procederede rundt i haven og bød gode vætter velkommen og bad uvætter fly.

Nu var haven klar til Frejs ankomst. Jeg tog en skål og hældte vand i. Herefter helliggjorde jeg det med lidt af mit blod, mens Iben og Ingrid nøjes med at spytte i det. Herefter procedere vi igen. Jeg gik forrest med skålen og en hlautbørste. Ingrid fulgte med hornet med øl og så kom Iben med fadet fra alteret med offergaver og Frejstatuen. Efter at have procederet rundt i haven, mens jeg strintede med vandet og således båret Frej frem afsluttede vi i helliglunden. Her vaskede jeg den hellige sten. Anbragte Frej og vaskede ham. Pyntede op med blomster. Herefter forseglede vi handlingen med ofrene. Æggene knuste vi. Øllet hældte vi ud over stenen og Frej. Juleneg, blommer og hvedekorn. Så erklærede jeg blotet slut. Vi gav hinanden et kram og satte os i helliglunden og snakkede om året der kommer. Herefter indbød jeg til sumbl.

Alt i alt en smuk og kraftfuld vårhandling.

For godt år og fred!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *