Asatroen og bøsser

gayHomoseksuelles rettigheder er stort set alle religioners mørke side – og desværre også asatroens. Historisk ved vi ikke så meget om det. Vi får nogle hints hist og her; men konkret, hvordan de forholdt sig til det, ved vi ikke. Ærligt talt har jeg ikke dykket dybt i emnet.

Kvinder og mænd

Ud fra overleveringerne var mandens og kvindens sfære skarpt adskilt. Det var ikke ensbetydende med, at kvinderne var undertrykte. Man hyldede handlekraftige kvinder. Vi har hints i myterne om, at det var foragteligt for mænd at opføre sig kvindeligt. Alligevel bryder flere mandlige guder grænsen.

Homoseksualitet gennem tiden

Vi skal også passe på, at vi ikke trækker vor tids homokultur ned over tidligere tider. Sex mænd og mænd i mellem var almindeligt i mange kulturer. Det græske bysamfund ‘Sparta’ så det som en vigtig del af fællesskabet i mellem mænd. Det gjorde dem mere mandige. I flere muslimske samfund i dag er sex mellem mænd helt almindeligt. Der hvor vores opfattelse af homoseksualitet i dag adskiller sig fra tidligere er, at i dag er det tit en subkultur, hvor flere skiller sig ud fra samfundet. Ofte førhen var sex mellem mænd en naturlig del af samfundet, men man kunne ikke betragte dem som kærester eller ægtefolk.

Asatroen i dag

I dag har mange asatroende stadig et lidt anstrengt forhold til homoskesualitet bl.a. med den begrundelse at det er unaturligt, og ikke kan føre til noget frugtbart (børn), men der er asatroende homoseksuelle, og i Sverige har de en homoseksuel blótgruppe. Da vi ikke kender meget til nordboernes holdning til det, kan jeg ikke lade være med at sætte det i bås med stereotyp vikingeromantik.

Min personlige holdning er, at vi skal opdatere asatroen til idag. Vi skal ikke fordømme ændre, men acceptere naturens mange luner. Frejas veje er uransagelige, og når hun har ladt to mænd elske hinanden, må vi bøje nakken for hendes ofte umage veje.

Når det kommer til bryllup. Grundessens i det asatro bryllup er, at to slægter knyttes til en. Hvilket er foreneligt med homoseksualitet. I det almindelige asatro bryllupsritual indgår der elementer af frugtbarhedsritualer. Jeg vil ikke inddrage frugtbarhedselementer i et bryllup mellem to mænd. Hvis jeg skulle holde et sådant bryllup, ville jeg foreslå at man blandede blod – under de rette forhold selvfølgelig. Det ville også bevare det maskuline.

Det praktiske

Forn Siðr blander sig ikke i, hvordan medlemmerne praktiserer deres tro. Homoseksuelle kan godt blive viet i asatroen. De skal bare finde en forretter, der vil gøre det. Det skal lige bemærkes, at i asatroen skal man selv finde en gode (præst) til sit bryllup. Forn Siðr har dog oprettet en liste med folk, der gerne vil være behjælpelig som forretter til dem, som ikke selv kan finde en.
Vi er underlagt landets love, hvilket vil sige, at man end til videre kun kan udføre registreret partnerskab, hvor man skal over kommunen.

5 tanker om “Asatroen og bøsser”

 1. Mange tror desværre at den Islandske middelalderlitteratur handler om vikingetiden og asatroen. Det gør den ikke! Den afspejler en holdning der var gældende for en elite i det Islandske og norske samfund i middelalderen. Vel at mærke efter kristendommens indførelse.
  Jeg har skrevet en lille artikel om Ergi på harreskovens hjemmeside som er værd at læse hvis man er interesseret i emnet. JEg har også i samme forbindelse skrevet en tolkning af Trymskvadet (selv om det ganske vidst ikke handler om homoseksualitet)

  PS! og så kender jeg da forøvrigt både lesbiske og biseksuelle kvinder der er asatroende.

 2. Jeg sidder lidt tilbage og tænker på holdningen til lesbiske. Jeg går ud fra, at I som skriver herinde har samme holdning, som det er tilfældet med bøsser. Ikke desto mindre har det aldrig i historien været socialt acceptabelt for to kvinder at være sammen. Dette skyldes formentlig, at man ikke rigtig har nogle kilder, som nævner kvinders seksualitet. Her tænker jeg generelt på forskellige kulturer og religioner.
  Jeg studerer religionsvidenskab og finder emnet meget interessant.

  På forhånd tak.

  1. Spændende observation. Også i de asatro kilder nævnes meget lidt om kvinders seksualitet. Vi hører stort set kun, at det ikke er acceptabelt, at kvinder er ‘mandgale’ – et slags kyskhedsideal. Sex uden for ægteskab virker mere acceptabelt for mænd, og vi har talrige historier om mænd, der ligger med trælle. Men ikke med ‘pæne’ piger. I dag vil jeg mene, at kvinders seksualitet er bredt accepteret i asatroen. Jeg kender en del bøsser indenfor asatroen; men umiddelbart kender jeg faktisk ingen lesbiske, eller hørt om et lesbisk asatro bryllup. Yderst interessant.
   Vh
   Robert

 3. Hej… Jeg overvejer at skrive en bog, men vil gerne have lidt baggrunds viden. Hvad går brylluppet ud på i asatroen? Og hvad sker der?

 4. jeg må give dig ret i dine holdninger og synpunkter. jeg er dog ikke selv homoseksuel, men jeg føler en uhyggelig foragt overfor folk der ikke kan respektere andres meninger og holdninger.jeg har dyrket asatroen i snart 7 år nu og i den tid har jeg mødt mange forskellige holdninger, inden for emnet. nogen har ikke noget problem med homoseksualitet indenfor asatroen, hvilket selvfølgelig er super fedt. asatroen er for alle, selvom jeg synes at det ville være lidt underligt hvie en kineser vælger denne religion, men jeg vil til hver en tid respektere hans valg. der imod har jeg også mødt typer som var meget . . . konservative, i deres opfattelse af religionen. de mente at den kun var for nordboer, at hvert medlem af en given blotgruppe skulle leve det fuldt i deres hverdag, at homoseksualitet indenfor asatroen skulle forbydes ved lov, at tildelte runer kun skulle være for de udvalgte personer. denne “form´´ for asatroen er dybt forkasteligt, da den begrænser udbredelsen og kendskaben af hvad asatroen egentligt er. efter min egen personlige holdning, synes at folk inde for asatroen som har denne konservative holdning, skulle melde sig ud af asa og vanetro samfundet og blive nazist – de tror jeg de vil have bedre held med at finde personer som deler deres holdning. jeg vil gerne give dig ret i at to mænd der skal “hygge´´ sig under bryllupsritualet, vil blive noget underlig noget. jeg mener IKKE at to mænd der dyrker asatro, ikke skulle giftes i troen, alene denne smukke handlingm vidner jo netop at de har troen med sig i deres liv og det er smukt. grunden til at ritualet nok mest er forbeholdt en mand og en kvinde, er jo nok noget fra gammel tid, hvor at der galt om at forøge familien og dens styrke og status. derfor var det nok også dybt forkastelig dengang at to mænd kunne elske hinanden. men nu er vi jo i år 2009 og asatroen MÅ og SKAL moderniseres for at vi kan udbrede og formidle vores kultur og historie. jeg må indrømme at sige at jeg i vore dages danmark, IKKE er stolt af at være dansker! den mååde som folk bliver behandlet på i vores land, er dybt forkasteligt. men jeg vil kæmpe for de mennesker som har gjort danmark til det er der. de mennesker der i gammel tid har blødt for det de troede på, er en utrolig smuk tanke. de gamle bedømte ikke andre folkeslag efter deres religion og skikke, men efter deres handlinger, holdninger og meninger. derfor vil jeg netop være med til at fremme religionen og formidle vores danske kulturskat – asatroen. håber at kunne få en kommentar tilbage og høre andres meninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

En side om asatro