Fastelavn og Fastelavnsris

FastelavnsrisFastelavn kommer af tysk og betyder fasteaften. Det var indledninger på 40 dages faste inden påsken – de kristnes største højtid. Fasten var en slags kristen ramadan og følger mange af de samme skikke.

Når jeg nu før kiggede længselsfuldt efter svenske folkeskikke, kan vi nu også være stolte af vores – især julen og fastelavn. Fastelavn er den danske udgave af karneval, som igen er en gammel europæisk fejring af forårets komme. At slå katten af tønden var en skik, hvor folketroen sikrede landsbyen mod sygdom det næste år. Udklædning er i mange kulturer en helt almindelig del af kulten og har været det i årtusinder. I Danmark er det kun børnene der i dag klæder sig ud, men rundt om i verden til karneval klæder voksne sig også ud. Ligesom fastelavn er karneval i dag ikke noget religiøst, og kirken har for længst opgivet sin kamp mod den og lige frem optaget den i sine skikke – ligesom julen.

Fastelavnsris er en sjov ting. En af de danske folkeskikke jeg elsker mest og som er så bund hedensk. Fastelavnsris laves af birkegrene og pyntes. Fastelavnsmorgen riser børnene forældrene ud af sengen. Vi skal ikke længere tilbage end til min barndom, at jeg har riset mine forældre op af sengen. Førhen har det sikker været de unge fyre, der risede pigerne op. Men det har nok haft for mange seksuelle undertoner!

Glædelig fastelavn og godt forår!

2 tanker om “Fastelavn og Fastelavnsris”

  1. Fastelavner ikke så nysselig og uskyldig som den fremstilles her.
    Det er festen. For det kommende års kommende høst.
    Oprindelig blev nøgne jomfruer spændt for en plov for at pløje den første fure og derved befrugte jorden. (I februar).
    Ufrugtbare kvinder blev riset, så de kunne tage sig sammen og føde børn.
    Hvor hårhændet disse skikke blev udøvet er overladt til enhvers fantasi.

    1. Det giver jeg dig fuldstændig ret i. Nu er formålet med det her indlæg ikke så meget at beskrive de gamle folkeskikke, men mere at prøve at bevare en gammel skik, som jeg føler er ved at gå i glemslens. Ikke alt hvad der er gammelt og hedensk er smukt og bevaringsværdig, men det som er bevaringsværdig bør bevares. Derfor synes jeg det er syndt at miste skikken med fastelavnsris.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *