Årets Nøkke

Jeg har lige opdaget en sjov spillemandsdyst i Sverige. Årets Näck eller på dansk Årets Nøkke. Et spændende bud på en anden måde at bruge folketroen og folkemusikken i 2015. Jeg elsker de flotte hedenske undertoner i dysten. Nøkken eller åmanden er en skikkelse i folketroen. Den kan antage forskellige former, men ofte bliver han fremstillet som en ung nøgen mand i bækken, som lokker folk i druknedøden med sin smukke violinspil. Årets Näck er en dyst mellem musikere om at blive årets nøkke. De kun mandlige deltagere spiller på skift nøgne i en bæk i en smuk skov med publikum. Dysten foregår i Hackås i det sydlige Jämtland og har foregået de sidste 18 år. En så smuk udlægning af den nordiske folketro.

Årets Nøkke

Jeg ved ikke hvorfor, men det er bare som om, at de svenske folkelige traditioner bare virker mere hedenske og mere rodfæstet i den nordiske folketro. Hvis jeg forestiller mig en asatro, der ikke havde været sat i bero i 1000 år, så ser jeg den i de svenske folkeskikke. Tag bare deres midsommerfester.

 

https://www.youtube.com/watch?v=9NOtNTY3NY8

Eller her i en munter IKEA-reklame, hvor jeg ikke kan lade være med at tænke på mine julefrokoster gennem tiden. Prøv forøvrigt at forklare en amerikaner sammenhængen mellem jul, sex og druk:

https://www.youtube.com/watch?v=tWU0CGfj-SU

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *