Kategoriarkiv: Strøtanker

Nyt udseende

Så fik min blog en lettere ansigtsløftning. Jeg håber I kan lide den. Samtidig har jeg gennemgået siden for døde henvisninger. Så nu kommer I ikke til at klikke forgæves. Jeg er stadig igang med at gennemlæse mine sider, som jeg har skrevet gennem årene. Nogle vil blive helt omskrevet og nogle bare opdateret. Jeg er trods alt blevet klogere med alderen.

Men alt i alt håber I fortsat vil finde glæde ved min side.

Robert

Venner og frænder

Jeg er normalvis ikke sprogfascist eller grammatik flueknepper. Sproget udvikler sig og det har jeg det i og for sig fint med. Men jeg kan ikke lide, at ord bliver devalueret. Jeg kan godt lide at jeg har nogle stærke ord at bruge, når jeg har brug for det. I disse web 2.1 tider er der ved at gå devaluering i ordet venner. Det er en gammel traver, men det betyder at nogle støver ordet frænde af som en erstatning for ordet ven. Frænde er et familiemedlem af blodets bånd. Andre kan blive frænder, men det er store ting f.eks. ægteskab (ægtefælle), adoption (fosterbarn) eller blodsblanding (blodsbror). Frænde kan også bruges om en kvinde, men ellers bruges ordet frænke om et kvindeligt familiemedlem.

En definition på en ven er ifølge Ordbog over det danske Sprog:

person, til hvem man står i et på gensidig sympati eller hengivenhed grundet fortroligt forhold, og med hvem man derfor (når forholdene tillader det) har jævnlig omgang (eller korrespondance), og hvem man gerne uegennyttigt yder hjælp, støtte og lignende.

Resten af din omgangskreds kan kaldes bekendte eller forbindelser. På Fjæsbogen vil jeg nok foretrække ordet forbindelser.

Lad nu være med at udvande sproget!

Hvis der er en ting politikere er gode til, så er det at udvande sproget. At ord mister deres betydning og bare bliver ligegyldige floskler. Lige for tiden er der især to ord, der er ved at blive fuldstændigt ødelagt: revolution og reform. Revolution og reform er faktisk det samme, bortset fra at revolution sker ved ulovlige midler mens reformer sker ved lovlige. Men både reformer og revolutioner er store ting. Oktoberrevolutionen, den franske revolution, Luthers reformation og Gorbatjovs demokratiske reformer, der førte til de østeuropæiske revolutioner. Derfor kan jeg ikke fordrage ord som dagpengereform eller når Johanne Schmidt-Nielsen mener, at revolution er mange ting og ikke behøves at være ved ulovlige. Ord kan betyde lige hvad man lægger i dem. Men hvis vi udvander store ord, hvad skal vi så erstatte dem med? Hvorfor sletter Enhedslisten ikke bare ordet revolution, når nu de vil have socialistiske reformer? Altså samfundsomvæltning med lovlige midler.

Kilde:
Ordbog over det danske sprog – reformere og revolution

Historietimen

[vimeo]http://vimeo.com/89394659[/vimeo]

Og som en sidebemærkning vil jeg lige gøre opmærksom på skabelsen af en ny side på livtraser.dk: forbruger vejviseren. Det er en side, hvor jeg deler mine erfaringer som bevidst forbruger. Den er under løbende udarbejdelse og er stadig i sin tidlige fase, og du kan hjælpe ved at dele dine erfaringer.

Thuleselskabet af Mads Peder Nordbo

Har du endnu ikke læst Mads Peder Nordbos Odins Labyrint, så må du tage at få det gjort. En flot bog med spænding, action og humor løbende ned ad siderne. Jeg var dog lidt skuffet over slutningen, men nu har Nordbo skrevet en opfølger Thuleselskabet, som snart kommer i handlen. OG jeg kan ikke vente! Nu har jeg haft den fornøjelse at have arbejdet sammen med Mads Peder Nordbo, der har studeret runerne på universitetet. Når jeg sidder med Odins Labyrint kan jeg ikke lade være med at se Nordbo for mig med hans skæve lumske humor. Han er mindst lige så fascinerende i live som i hans bog… så hvis du har chancen for at komme til et arrangement med ham, så gør dig selv den tjeneste at gøre det.

God itsenäisyyspäivä/självständighetsdag Finland

Den 6. december 1917 erklærede Finland sig uafhængigt af Rusland. Landets første mange år har været dramatiske og udfaldet langt fra givet. Der kunne være sket rigtig mange ting i Finlands korte historie, der ville have endt helt galt. Det er derfor lykkeligt at se Finland som et stolt nordisk demokrati. Finland er svær at placere geografisk, kulturelt og etnisk, men jeg er stolt af at de har valgt det nordisk fællesskab. God itsenäisyyspäivä/självständighetsdag Finland.

https://www.youtube.com/watch?v=tHmKDXLdpak