Windows Vistax8

For nylig sprang jeg på limpinden og købte en Windows 8 opgradering til Windows 7 for 269kr. Min kærlighed til Ubuntu er ikke blevet mindre af den grund. Windows 8 er en katastrofe, og de tager penge for det! Det er et lettelses suk at komme tilbage til Ubuntu, hvor tingene bare virker.

Et eller andet sted i Redmond sidder der et hel hold fjolser, der tænkte: “Lad os tage et godt velfungerende styresystem og fucke det op.” De kunne lige så godt sætte et skilt ud for døren “Apple gør en ende på mine lidelser!”. Pøblen står måbende og tænker “Vista igen???”. Nu har Microsoft jo aldrig været kendt for godt software. Når de endelig har lavet noget fornuftigt er det et copy-paste fra andre og bedre systemer. Men de har nu engang det mest udbredte desktop styresystem i deres magt – Og det har de åbenbart tænkt sig at skylde ud i toilettet.

Her følger en lang liste over grunde til at afinstallere Windows.

Brugerfladen

Startmenuen er væk – helt væk. I stedet har vi fået nogle fliser. Det er også helt fint. Hvis det fungerede. I Windows 7 er det hele samlet i en bar i bunden. Status og programmer – åbne, som lukkede. I stedet har man fliser og tre skjulte bar. I højre side har man en bar med fem punkter: søg, del, apps, enheder og indstillinger. I venstre side har man åbne vinduer og i bunden har man en ekstra skjult bar, der kun kommer frem ved et højre klik og kun indeholder et ikon – alle apps.

Tre menubjælker er heller ikke videre intuitivt. Derudover kan man ikke tilføje eller fjerne ikoner på bjælkerne. På en 17” virker det ok. Men på en 20” er det tåbeligt. En menu med fem store ikoner.

Sluk computeren

Nåh, men nu vil jeg så slukke dyret. Hvor gør man det? Jeg er ikke helt computeranalfabet. Men jeg skulle faktisk søge på nettet, før jeg regnede det ud. Man slukker computeren under indstillinger! Det er virkelig ulogisk.

Fliserne

Det almindelige skrivebord kan man få frem med den klassiske bar, dog uden startmenuen. Nu begynder besværlighederne. Det viser sig, at åbne vinduer i venstre sider, kun viser dem, der er åbne i ”Metro ui” – alle programmer, der er åbne på skrivebordet, vises kun som et felt – Skrivebordet. Det vil sige hovedparten af dine programmer. Det medfører hurtigt, at ”Metro ui” kun benyttes som en kluntet startmenu. Man bliver også meget hurtig træt af alle de der fliser, der egentlig er ret ubrugelig – viser det sig. F.eks. billeder. Billeder er en lille flise, der viser et show af dine fotos. Problemet er at flisen er for lille. Fliser kan nemlig enten kun fylde 1 eller 2 kvadrater. De eneste fliser, der virker fornuftige at bruge er e-mails og kalender. Men kalenderen kan ikke synkronisere med nettet. I hvert fald ikke så vidt jeg kan se. Og det er jo ret meningsløs, da det netop er samspillet mellem enheder, der skulle være fidusen. E-mail viser sig også ret hurtig ubrugelig, da den ikke kan indstille en pop3-konto. Derudover er der ikke en flise med et ur.

Fliserne blev jeg ret hurtigt trætte af. Så glad er jeg heller ikke for min familie og venner, at jeg har brug for at se billederne af dem uafbrudt. Derudover er Windows 8 selvfølgelig tæt forbundet med Microsofts andre produkter, som f.eks. Bing og Bing maps. Det er selvfølgelig kun en fordel for Microsoft. Men deres produkter er bare så ringe.

Grimt

Derudover er Windows 8 virkelig grimt. Nu har jeg ikke noget i mod lidt kunstnerisk luft, men på en almindelig 20” skærm er der rigtig meget spilplads. Derudover er det så ufatteligt grimt. Alt er kantet og firkantet. Man har ingen mulighed for tilpasning andet end farveskift nogle få steder. Jeg prøvede kort Office 2013. Det gør det virkelig til en æstetisk katastrofe. Derudover er skiftet mellem fliserne og skrivebordet virkelig ikke særlig godt smeltet sammen. Mange gange bliver man helt blændet af skærmen, så man bliver nød til at skrue ned for lyset. Især i ”Store” er det slemt og andre steder med hvid eller grå baggrund.

Fejl

Fejlene er nok det aller største problem. F.eks. har jeg store problemer, når jeg skal kopiere, flytte eller slette filer i Stifinder i min hjemmemappe. Flere gange giver den op med en besked om, at filen ikke findes. Selvom den tydeligvis er der. Fejlen er så slem, at jeg ofte må over i Ubuntu og kopiere filer. Virkelig mærkeligt. Jeg har dog ikke givet mig til at søge på nettet efter en løsning, da jeg ikke bruger det til dagligt. En anden fejl er, at Windows ikke kan holde mit danske keyboard som default. Det skal jeg ind og manuelt vælge, hver gang jeg starter computeren. Jeg har heller ikke endnu fået adgang til min netværksharddisk. Det fungerede fint i Windows 7 og fungerer stadig fint i Ubuntu.

Løsning

Hvis ikke jeg havde fundet det her lille hack på nettet, havde jeg afinstalleret skidtet. På startisback.com kan man for $3 få sin startmenu tilbage. Ikke en bleg efterligning, den virkelige varer. Det viser sig, at Microsoft ikke helt har kunnet fjerne den. Det ville blive for omfattende et indgreb. I stedet har de bare fjernet muligheden for at tilføje den. Derudover er der en række mindre hacks, der gør at alle de der fliser o.l. skubes i baggrunden eller helt væk. Tilbage har man en nogenlunde fungerende grim Windows 7. Hvis jeg brugte det i hverdagen havde jeg nok afinstalleret det og geninstalleret 7. Nu beholder jeg det for at følge udviklingen. Jeg har flere kritikpunkter, men nu har I vist forstået pointen om, hvorfor jeg elsker min Ubuntu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *