Andre ritualer

Ud over blotet og højtiderne i gennem livet så er der i den moderne asatro flere andre ritualer.

At bære ild

Når man overtager en ny bolig, er der en skik, der kaldes at bære ild. Skikken med at bære ild kender vi fra sagaerne. I sin enkleste form tager man en fakkel og går rundt om sin ejendom med. Hvis man bor i lejlighed tager man et lys og bærer rundt. Nogle vælger ved samme lejlighed at ønske sig på god fod med hjemmets vætter og bede uvætter forsvinde. Nogle ligger et offer, mens andre planter en hyldebærbusk. Hyldebærbusken har i gennem tiden været en vigtig plante at have stående ved sit hjem. Der er knyttet end masse overtro til ‘hyldemor’, der værner om hjemmet. Uanset hvad er hyldebærbusken en nyttig plante. Der er også nogle, der graver en amulet ned ved hoveddøren.

Blodsbrødre og blande blod

Nordboerne i det førkristne Norden tog blodsblanding meget seriøst. Det har vi talrige kilder på. Især kender vil til Odin og Loke, der i olddage blandede blod. Især understreges vigtigheden i Lokasenna:

Loki
Husker du, Odin, da i Olddage
vi to blandede Blod?
Du sagde, du ej vilde Øl smage,
som ej for os begge blev baaret.

Loki-Spliden
Nordens Gudekvad
Oversat af Thøger Larsen, 1926

At blande blod betød, at man blev betragtet som brødre. Det er ikke noget, man skal spøge med eller gøre for sjov. Det forpligtiger. Det er næsten umuligt at gardere sig imod alle de sygdomme, man kan smittes med. Det er heller ikke nødvendigt at sårene mødes. Ritualet foregår ved at hver skærer sig i hånden med hver sin kniv under to vidners overværelse, drypper blodet under et græstørv og giver hånd derpå med modsatte hånd.

Asatro Husalter

offersten

Mange religioner benytter sig af et husalter. Et sted i hjemmet hvor man kan samle tankerne, bede til guderne eller mindes afdøde. Flere asatroende har et husalter. Her ligger ofte ens religiøse genstande, gudestatuetter, familiefotos. Alteret pyntes op til de forskellige højtider. Jeg har flere gange forsøgt mig med et husalter. Det er ikke lykkedes endnu. I min have har jeg til gengæld en helliglund med offersten og gudestatuetter. Det fungerer bedre for mig.

2 tanker om “Andre ritualer”

 1. Hej alle
  Jeg har efter mange års erfaring selv udført en del ritualer indenfor asatroen.
  Jeg har været specielt glad for mit hjemmelavede husalter, som både jeg og min kone, Birla, tit benytter os af.
  Vores børn på 6 og 9 år nu, har netop gravet en amulet ned ude foran hoveddøren. Vi kan netop allerede nu fornemme al den positive energi den har bragt over vores ydmyge hjemstavn.
  Jeg har inden for de senere år også gjort brug af en offersten, som jeg finder meget nytte i. Det har typisk være små dyr heraf mus, egern, biller og andet småkravl.
  Dette giver mig meget i hverdagen, og føler jeg bliver et fuldent menneske.
  Jeg er meget taknemmelig for denne side, da den får mig til at føle mig som en del af fællesskabet.
  Vil gerne modtage respons på nye ideer og inspiration via mail – henvend jer hvis i er interesseret i at hjælpe.

  Mange hilsner Hejmdal

  1. Hej,
   et forsinket svar. Jeg har haft travlt med Urd og ferie. Jeg har ventet med at svare til jeg kunne give et ordentligt svar. Først tak for rosen.
   Jeg har forsøgt mig flere gang med husalter, men jeg har aldrig rigtig fået det til at virke. Men jeg har stadig et hjørne af min stue viet til min asatro samling for at bevistgøre mig om min asatro i dagligdagen. Jeg er netop flyttet i et nyt hus, og der har jeg også lagt en amulet ved hoveddøren i forbindelse med at jeg bar ild rundt. Min nye have er dødkedelig, men det giver mig mulighed for at sætte mit helt eget præg på den. I kilderne hører vi ofte om en hellig lund. Jeg er ved at “opdyrke” et hjørne af haven til hellig lund, hvor jeg har gudestatuetter, hvor jeg kan ofre og finde ro og reflektere. Naturen er min kirke.
   Men jeg hører også gerne om andres ritualer. Det er sundt at høre om andres religion og spiritualitet.
   Vh
   Robert

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

En side om asatro