Livtraser

Sindsudviddende siden 2001Andre ritualer

Ud over blotet og højtiderne i gennem livet så er der i den moderne asatro flere andre ritualer.

 

At bære ild

Når man overtager en ny bolig, er der en skik, der kaldes at bære ild. Skikken med at bære ild kender vi fra sagaerne. I sin enkleste form tager man en fakkel og går rundt om sin ejendom med. Hvis man bor i lejlighed tager man et lys og bærer rundt. Nogle vælger ved samme lejlighed at ønske sig på god fod med hjemmets vætter og bede uvætter forsvinde. Nogle ligger et offer, mens andre planter en hyldebærbusk. Hyldebærbusken har i gennem tiden været en vigtig plante at have stående ved sit hjem. Der er knyttet end masse overtro til ‘hyldemor’, der værner om hjemmet. Uanset hvad er hyldebærbusken en nyttig plante. Der er også nogle, der graver en amulet ned ved hoveddøren.

 

Blodsbrødre og blande blod

Nordboerne i det førkristne Norden tog blodsblanding meget seriøst. Det har vi talrige kilder på. Især kender vil til Odin og Loke, der i olddage blandede blod. Især understreges vigtigheden i Lokasenna:

Loki
Husker du, Odin, da i Olddage
vi to blandede Blod?
Du sagde, du ej vilde Øl smage,
som ej for os begge blev baaret.

Loki-Spliden
Nordens Gudekvad
Oversat af Thøger Larsen, 1926

At blande blod betød, at man blev betragtet som brødre. Det er ikke noget, man skal spøge med eller gøre for sjov. Det forpligtiger. Det er næsten umuligt at gardere sig imod alle de sygdomme, man kan smittes med. Det er heller ikke nødvendigt at sårene mødes. Ritualet foregår ved at hver skærer sig i hånden med hver sin kniv under to vidners overværelse, drypper blodet under et græstørv og giver hånd derpå med modsatte hånd.

Udesidning

Udesidning er noget, som jeg finder meget glæde ved. Udesidning nævnes i flere kilder. Før i tiden sad kloge koner ude om natten, og efter kristendommens indførsel var der et egentlig forbud mod det.

I korte træk er udesidning, at sidde ude om natten. Man tænker overraskende klart, når man sidder ude om natten. Der er en helt anden ro end i dagtimerne. Man kan enten give sig små opgaver eller bare lade tankerne flyve. Det kan være, at man har meget om ørerne og trænger til overblik. Det kan være, at man skal læse til eksamen, og skal have noget stof helt på plads. Eller det kan være man bare trænger til ro.

Når man laver udesidning er det vigtig ikke at fryse eller være sulten. Man skal undgå store tunge måltider, undgå for alt i verden kaffe og alkohol eller andre stimulaer. Pak dig godt ind med tæppe og sovepose og noget at sidde på. Nogle vælger at tage en shamantromme med, men det er op til, hvad man bedst kan lide.

Hvis man er til udesidning og shamanisme, kan Anette Høst bog ‘Jorden Synger’ være en god introduktion. Personligt flirtede jeg lidt med shamanismen, men kom aldrig rigtig i gang, da jeg syntes tankegangen lå for langt fra min overbevisning.

En ting jeg meget gerne vil prøve at arbejde med er svedehytter – en slags sauna med religiøs øjemed.

 

Asatro Husalter

offersten

Min lille offerlund i villahaven.

Mange religioner benytter sig af et husalter. Et sted i hjemmet hvor man kan samle tankerne, bede til guderne eller mindes afdøde. Flere asatroende har et husalter. Her ligger ofte ens religiøse genstande, gudestatuetter, familiefotos. Alteret pyntes op til de forskellige højtider. Jeg har flere gange forsøgt mig med et husalter. Det er ikke lykkedes endnu. I min have har jeg til gengæld  en offersten og en lille offerlund. Det tror jeg, er mere mig.

2 kommentarer til Andre ritualer

 • Hej alle
  Jeg har efter mange års erfaring selv udført en del ritualer indenfor asatroen.
  Jeg har været specielt glad for mit hjemmelavede husalter, som både jeg og min kone, Birla, tit benytter os af.
  Vores børn på 6 og 9 år nu, har netop gravet en amulet ned ude foran hoveddøren. Vi kan netop allerede nu fornemme al den positive energi den har bragt over vores ydmyge hjemstavn.
  Jeg har inden for de senere år også gjort brug af en offersten, som jeg finder meget nytte i. Det har typisk være små dyr heraf mus, egern, biller og andet småkravl.
  Dette giver mig meget i hverdagen, og føler jeg bliver et fuldent menneske.
  Jeg er meget taknemmelig for denne side, da den får mig til at føle mig som en del af fællesskabet.
  Vil gerne modtage respons på nye ideer og inspiration via mail – henvend jer hvis i er interesseret i at hjælpe.

  Mange hilsner Hejmdal

  • Hej,
   et forsinket svar. Jeg har haft travlt med Urd og ferie. Jeg har ventet med at svare til jeg kunne give et ordentligt svar. Først tak for rosen.
   Jeg har forsøgt mig flere gang med husalter, men jeg har aldrig rigtig fået det til at virke. Men jeg har stadig et hjørne af min stue viet til min asatro samling for at bevistgøre mig om min asatro i dagligdagen. Jeg er netop flyttet i et nyt hus, og der har jeg også lagt en amulet ved hoveddøren i forbindelse med at jeg bar ild rundt. Min nye have er dødkedelig, men det giver mig mulighed for at sætte mit helt eget præg på den. I kilderne hører vi ofte om en hellig lund. Jeg er ved at “opdyrke” et hjørne af haven til hellig lund, hvor jeg har gudestatuetter, hvor jeg kan ofre og finde ro og reflektere. Naturen er min kirke.
   Men jeg hører også gerne om andres ritualer. Det er sundt at høre om andres religion og spiritualitet.
   Vh
   Robert

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg ved hvor du bor

Den her hjemmeside bruger alle mulige luskede kneb fra Google og Facebook til at spore dig og tjene penge på dig. Simpelthen fordi jeg er nysgerrig og fordi det er meget nemt tjente penge. Oplysningerne gemmes i små fodspor kaldet cookies. Hvis du ikke bryder dig om det, så gør som jeg: brug Firefox og tilføjelser som Privacy Badger og Self-Destructed Cookies. Du kan også selv slette dine fodspor, men nogle er faktisk ret nyttige.

Sporene

Det som var

Nyeste ytringer

 • Gamle nordiske navne (125)
  • Storm

   Hej Sara, Jeg ved desvæ rre ikke meget om godke ndels e af navne eller navng ivnin gslov givni ng. Men hvis det er et gamme lt nordi sk navn, vil jeg skyde på ...

   10/9-'20, 20:02

  • Sara

   Hej, kæres ten har et ønske om vores komme nde barn skal have Rafr ind i navne t det betyd er ræv på oldno rdisk men vi kan ikke finde ...

   9/9-'20, 12:01

  • vibeke krabbe

   hej min datte r har navne t Bjark a, de er 3 perso ner her i danma rk som hedde r det pt. sidst jeg søgte , tror ikke du har det ...

   9/8-'20, 15:20

 • Sprogrensning (1)
  • Andreas

   Compu ter: Datam at / Dataa utoma t

   6/4-'20, 5:11

 • Racistisk asatro (2)
  • hgf

   Thank you a lot for shari ng this with all peopl e you actua lly recog nize what you are talki ng about ! Bookm arked . Pleas e addit ional ly consu lt with my websi te ...

   5/2-'20, 21:30

 • Livets højtider (17)
  • Anna Cathrine

   Hej Jeg vil hører om du kan eller kende r en gode der hjælp e med et bryll up i det nye år Vi har dato, sted osv ...

   16/12-'19, 15:53

 • Older »