Lige nu kører der en debat om Folkekirkens forfatning. Nu er jeg ikke medlem af Folkekirken ej heller er jeg kristen, men derfor vil jeg alligevel bidrage til debatten. Simpelthen fordi det er enestående chance for at frigøre Folkekirken fra staten uden om en grundlovsændring.
Som baggrund er det ret væsentligt at se, hvad Grundloven egentlig siger om Folkekirken:
§ 4. Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke, og understøttes som sådan af staten.
§ 6. Kongen skal høre til den evangelisk-lutherske kirke.
§ 66. Folkekirkens forfatning ordnes ved lov.
§ 67. Borgerne har ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning, dog at intet læres eller foretages, som strider mod sædeligheden eller den offentlige orden.
§ 68. Ingen er pligtig at yde personlige bidrag til nogen anden gudsdyrkelse end den, som er hans egen.
§ 69. De fra folkekirken afvigende trossamfunds forhold ordnes nærmere ved lov.
§ 70. Ingen kan på grund af sin trosbekendelse eller afstamning berøves adgang til den fulde nydelse af borgerlige og politiske rettigheder eller unddrage sig opfyldelsen af nogen almindelig borgerpligt.
Der rejser sig nogle interessante spørgsmål her. F.eks. §4 hvad er den evangelisk-lutherske kirke egentlig? Modsat den katolske kirke er den evangelisk-lutherske kirke delt i tusindvis af kirke alt fra Folkekirken til Jehovas Vidner kan hører under dette begreb. Det er vældig interessant, for det åbner op for nogle interessante tolkningsmuligheder. Reelt set fremhæver §4 kun den evangelisk-lutherske tro som det danske folks tro. Grundloven indstifter reelt set ikke en statskirke, men fremhæver den evangelisk-lutherske tro som det danske folks religion. Hvordan det skal gribes an skal defineres ved en lov, som der står under §66. Reelt set er der intet til hinder i Grundloven for, at man afskaffer statskirken og laver en skilsmisse med Folkekirken. Kongen behøver ikke at være medlem af Folkekirken, men han skal tilhøre den evangelisk-lutherske tro, men om han tilslutter sig et trossamfund er op til kongen selv.
Det er derfor jeg syntes debatten om kirkens forfatning er vældig spændende. Så her følger mit forslag til en ny Folkekirke og en skilsmisse mellem kirke og stat.
Menighederne gøres til 100% selvstændige foreninger, der er samlet i et løst fællesskab kaldet Folkekirken. Menighederne har egne vedtægter og kan nedlægge sig selv, lægge sig sammen med andre menigheder eller melde sig ud af Folkekirken. Folkekirken ledes af et Kirkeråd, hvor menighederne har repræsentanter i forhold til medlemmer af Folkekirken. Menighederne afgør selv, hvordan de vælger repræsentanterne. Kirkeministeren mister al magt over Folkekirken.
Kirker ældre end 150 år overgår til kommunernes ejendom, mens kirker yngre end 150 år overgår til de enkelte menigheders ejendom. Domkirkerne overgår til Folkekirkens ejendom. Kommunerne kan ikke sælge kirkerne.
Menighederne får i første omgang brugsretten over kirker under kommuner. Tilgengæld skal menighederne selv afholde alle udgifter til kirkens drift og vedligehold. Kan de ikke det, må de opsige brugsretten og kommunerne overtager drift og udlejning af kirkerne til det formål, som kommunerne selv vedtæger.
Alle kirkegårde gøres til kommunale gravpladser, men alle kan søge om at anlægge gravpladser eller begrave folk på sin grund – mod at det skrives i skødet.
Kirkeskatten afskaffes og erstattes af kontingent, som menighederne selv opkræver. Hvordan Folkekirken finansieres må Kirkerådet afgøre.
Al godkendelse og anerkendelse af trossamfund ophører. Al civilregistrering herunder bryllupper gøres på kommunekontoret.