Her kan du læse om asatroen, som jeg opfatter den. Siderne skal samtidig være en inspirationskilde både for dig og for mig – så læg gerne en kommentar.
Asatroen er troen på den nordiske mytologi – den nordiske hedenske religion, som der blev dyrket i Norden før kristendommens indførelse o. 1000 e.Kr.. Den tro, der er nedskrevet i 1200-tallet og som vi genfinder resterne af i arkæologien. Og den tro, der lever videre i dag i folketroen, traditioner og skikke.
Asatroen lever
Jeg tror på asatroen, da selve religionen og ritualerne måske er gået tabt, men ånden og livsanskuelsen ligger stadig i den nordiske mentalitet. Jeg er asatroende, fordi den sætter ord på min kultur. Jeg prøver at rekonstruere så meget som muligt, men tolket i moderne kontekst. Min asatro er ikke en statisk størrelse, men jo mere jeg graver og udvider min viden om troen, desto mere giver troen mening.
Under menupunktet asatro øverst kan du finde mine artikler om asatroen. Og under stierne til højre kan du under asatro finde mine blogindlæg om asatroen.
Håber I kan bruge mine lommefilosofiske betragtninger.
Hej. 🙂
Håber I kan hjælpe mig, da jeg står i en situation og har brug for jeres viden. Jeg har en på min facebook, som jeg ønsker alt lykke og velstand.
Dette skal ikke forståes, at det udelukkende er hans forretning der skal gå godt, men generelt i hans liv.
Han er en kæmpe inspiration for mig, og med hans person og væremåde berører han mange mennesker positivt.
Jeg ønsker at gøre et eller flere ofringer til den eller de nordiske guder der står for lykke, velstand, held og frugtbarhed.
Jeg mindes at Frej er guden for frugtbarhed på marker osv. Men siden min bekendt ikke er bonde, kan man så ofre til Frej i håb om frugtbarhed i hans forretning?
Dertil ønsker jeg at ofre til Høder også selvom han dræbte Balder, men Høder er jo blind og bedømmer folk på deres indre værdi i stedet for deres udseende, hvilket min bekendt gør.
Men hvad med lykke og velstand, er det gudinden Gefion jeg skal ofre til?
Håber inderligt I kan hjælpe. Og hvis jeg er helt galt på den mht. de andre guder må I gerne hjælpe/rette mig. 🙂
Og kan jeg ofre til guderne i håb om at min bekendte opnår deres gunst.
Håber I kan hjælpe.
Hej,
tak for dit spørgsmål.
I asatroen har vi ingen religiøse overhoveder. Jeg har da læst en del bøger om asatroen og har mange års erfaring, men det gør mig ikke til et religiøst overhoved. Så her får du mit svar, og så må du gøre som du føler er bedst.
Jeg syntes sagtens, at du kan ofre til guderne for at hjælpe en bekendt.
I norrøn tid havde nordboerne sandsynligvis en personlig gud, som de henvendte sig til med de fleste spørgsmål. At guderne havde bestemte ansvarsområder, er noget som Snorre har tillagt dem for at vise at den nordiske tro var på niveau med den græske. Guderne har dog personligheder og evner, som nogle er bedre til end andre. Det gamle nordiske samfund var hovedsageligt bygget på landbrug og hoveddelen af befolkningen var bønder. Rigdom byggede på et vellykket landbrug. Meget har ændret sig i de 1000 år, der er gået og hvis troen havde udviklet sig ubrudt, så ville frugtbarhed og økonomi hænge sammen. Og Frej er uden tvivl en frugtbarhedsgud. At økonomi og landbrug hang sammen kan du også se i det angelsaksiske runedigt om Fæ-runen. Hvor fæ (kvæg) blev knyttet sammen med guld.
Høder og Gefion kender vi ikke meget til. Men jeg syntes at det er godt at bruge nogle af de mange mindre kendte guder. Her skal man mærke efter, hvad guden siger en. Din udlægning af Høder har jeg ikke hørt før, men den kan jeg rigtig godt lide. Jeg har aldrig selv før tænkt over at bruge ham, eller egentlig tænkt nærmere over hvem han er. Gefion er også en stærk og kraftig gudinde. Så alt i alt vil jeg give dig ret i, at det er tre gode guder at ofre til i dit ærinde. Tre er også et helligt tal, så det giver meget god mening.
Det er bare min mening, men gør som du føler for, og tag erfaringen med dig.
År og Fred/Robert
Hej Robert. 🙂
Min veninde og jeg er ved at lave en slags projektopgave i kristendom, og så stødte vi på anastro. 😉
Vi vil spørge dig om, du ved, om det er muligt at snakke/skrive med en anastroende et sted nær Holbæk, da vi gerne vil bruge et interview/samtale eller lignende som et slags produkt. 😛
Vi synes, at selve troen lyder ret spændende, da i tror på guderne og ikke så meget Jesus. Vi håber ikke, at denne besked virker alt for stødende eller lignede, da vi er ret nye inde for dette emne. 😀
Hej Robert. Jeg er igang med mit afsluttende projekt til min religion B eksamen, hvori jeg har valgt at skrive om Asatroen i Danmark idag, og har et par spørgsmål jeg håber på du har tid og lyst til at svare på.
Hvorfor vælger folk asatroen? Altså hvad er det som er så tiltrækkende ved den her i vores senmoderne samfund?
Hvordan er jeres/dit forhold til samfundet?
ser du din religion som noget identitetsdannende? Altså noget som er med til skabe dig, og din hverdag.
Mvh.
Anja
Hej Anja,
tak for din interesse for asatroen.
Jeg skal ikke kunne sige noget generelt om hvorfor folk vælger asatroen. Personligt giver troen mening for mig, fordi den beriger og giver mening og dybde til vores traditioner og danske livssyn. Derfor er troen højaktuelt og ikke bare vikingeromantik.
Jeg føler mig som en helt almindelig del af samfundet og føler at asatroen er en del af samfundet og mit moderne liv.
For mig er religion og politiske holdninger en del af ens personlighed. Derfor har asatroen en stor betydning for min identitet og min personlige udvikling. Min hverdag er dog ikke væsentlig anderledes end andres. Måske søger jeg mere ud i naturen og kigger lidt mere på himlen end andre 🙂
Håber du kan bruge svarerne ellers skriv igen.
Vh/Robert
Mange tak for dit svar.
Hvad mener du når du siger, at troen giver mening og dybde til vores traditioner og danske livssyn?
Jeg mener, at f.eks. højtider som jul og påske giver ikke megen mening og virker tomme uden den hedenske baggrund. Hvorfor er julen vigtig midt i den mørke tid? Hvorfor er der nisser? Hvorfor sætter vi en halmbuk frem? Hvorfor er lyset så vigtigt i julen? Ligeså med påskeskikkene. Hvad betyder æggene? Kyllingerne? osv.
I vores danske etik og moral genfinder vi også indgroede vaner og tanker, som man bl.a. genfinder i kvadet Havamál.
Hej Storm.
Jeg tror ikke på nogle guder, men jeg tro på vi skal bevare vores nordiske rødder. Og at filosofien i alle religioner, har deres dele af vise ord. Så hvorfor ikke dyrke vores egne, jeg overvejer at melde mig ind. Men jeg har prøvet at finde Asatro som helhed, men ser til min fortvivlelse at der allerede er en slags splittes, og flere grupper. Jeg vil selvfølgeligt ikke spørge hvilet en der er den rigtige, men tæt på 🙂 Hvilken gruppe er størst og hvilken ser du en fremtid i? Jeg er meget aktiv på You Tube(under samme navn som her Tommy Simonsen) og håber også du måske kan henvise til en kanal eller to fra Danmark der omhandler Blot eller lignende forsamlinger. Og gerne svar på hvilket grupper eller gruppe der er fremtid i?
Tak for dine pæne ord. Ja, der er en lille splittelse i asatromiljøet, men den er mere politisk end religiøs. Vi er enige om at være forskellige. Vi har ingen præster, kirker eller overhoveder. Så religiøs er vi splittet i tusind stykker. Hvilket jeg ser som yderst positivt. Vi er dog enige om en række grundlæggende ting, som f.eks. at ingen har mere patent på troen end den anden. Det største trossamfund er Forn Sidr. Det er godkendt af staten til at foretage noget juridisk. Med baggrund i den politiske splittelse pga en højrefløj er der en lille gruppe, der har stiftet Nordisk Tingsfællig. Jeg vil anbefale dig Forn Sidr. Du kan sagtens være ateist og asatro. Du skal ikke stå til regnskab for din tro for andre end dig selv. Lokalt er asatroende ofte organiseret i blotlaug. Du kan finde en blotgruppe i nærheden af dig her http://www.urds-kilde.dk/asatro-viden/vikingemuseer/danske-blotlaug
Jeg kender ikke umiddelbart nogle Youtube videoer med danske blót. Men prøv at søg på dr.dk de har overraskende mange programmer om asatroen.
Held og lykke
Robert
Tak for det hurtige og dækkende svar, DR lyder som en god ide. Så nu vil jeg dykke lidt mere ned i tingende. Igen Tak. kan være jeg vender tilbage her til på et sender tidspunkt.
M.V.H.
Tommy
Du kan også prøve at købe mit blad Urd. Det er tiltænkt både asatroende og folk, der bare interesserer sig for emnet. Så der er både artikler om troen i vikingetiden, om asatroen i dag og relateret stof som kunst, anmeldelser, quiz, tegneserier o. l. Find det her http://urds-kilde.dk
God fornøjelse og tak for sympatien
Det lyder som en go ide, vil kikke efter det blad.
Jeg har fået samlet en masse You Tube videoer om Vikinger og Asatro på en playliste hvis nogen her på forumet skulle være interneret
.
http://www.youtube.com/playlist?list=PLmZJO95Ob-sG5486mkho6m8go_vQR3Zfv&feature=mh_lolz
Jeg har også kikket på det kort over de forskellige grupper, og kan se den du/Storm er kontakt person i er nærmest mig, jeg bor i Skjern.
Hej, vil gerne spørge dig om, hvorfor du ikke tror på en Gud. Altså, hvorfor har du valgt at tro på de nordiske guder. Tror du ikke på det der står i hellige skrifter.
Jeg er skam religiøs og tror som sagt på de gamle nordiske guder. Hvis de hellige skrifter, du snakker om, er biblen. Så nej, så tror jeg ikke på de hellige skrifter. Faktisk tror jeg slet ikke på, at nogle skrifter er hellige. Men jeg har stor respekt, for den visdom man finder i mange tekster. Jeg har ikke valgt at tro på de nordiske guder. Jeg er opvokset i en kristen familie, men har aldrig rigtig følt noget for kristendommen. Da jeg jo var søgende, har jeg læst meget i biblen og om kristendommen. Det var først, da jeg tog til et blot i foråret 1998, at jeg fandt min tro. Jeg følte, at jeg fandt hjem og at jeg faldt til ro. Jeg kunne snakke længe og ondt om den ene og den anden religion. Det har jeg ikke behov for. Så længe folk lader mig dyrke mine guder, så må de tro på hvad som helst.
Hejsa! Vi laver også et projekt i skolen. Hvor jeg skal finde ud af jeres værdier? Kunne du hjælpe mig lidt med det? Hvad går i meget op i, hvad er vigtigt for jer etc.
mvh. X.
Det er svært at svare enkelt på, men i Den Ældre Edda findes Havamál, der er en samling læresætninger lagt i munden på Odin.
Håber det kan hjælpe dig på vej.
Hejsa… Hvad er asetroen enlig? Vi laver en skole opgave så hvis du kunne svare på det ville det være en stor hjælp
Asatroen er kort fortalt en moderne genoplivning af troen på den nordiske religion og dyrkelsen af Odin og Thor, som vi har fået overleveret gennem flere for forskellige tekster især edda-kvadene.
Okay.Er der nogen bøger du kan anbefale?
Det er lidt svært at svare på. Jeg ved ikke, hvad du har læst. Et godt sted at starte er Erik Menneskesøn. Valhalla tegneserien giver også en god fornemmelse for livsfilosofien. Jim Lyngvild har også lavet en ok bog om Nordisk Mytologi, men jeg er usikker på om den er under dit alderstrin. Michael Kamp har skrevet nogen Moderne Asatro for folkeskolens ældste klasser. Jeg kender dem ikke så godt, men Nils Hartmann har lavet en serie bøger ud fra de nordiske myter. Umiddelbart ser de faktisk ret fornuftige ud.
Hej Robert. Jeg er en asatroende på 11 år, men kan jeg Fx. deltage i en blotgruppe?
År og fred
Lærke
Hej Lærke,
jeg kan ikke sige noget generelt om blotlaug i Danmark, der er meget stor forskel på dem. I Odins Ring som jeg er med i, har vi to drenge på 8 og 10, som vi hjælper ind i religion, men det sker i samarbejde med deres mor. Det er dog svært at komme ind i asatroen som barn. Vi har ingen præster, der kan undervise dig, man skal selv finde svarerne og bøgerne. Det vil jeg gerne hjælpe dig med, men det er derfor, at mange først bliver asatroende, når de er ældre.
Håber du kan bruge svaret, ellers er du velkommen til at skrive igen.
Vh / Robert