Fundamentalisme

2. november 2004 blev den hollandske filminstruktør og forfatter Theo van Gogh dræbt af en muslimsk fundamentalist efter at have udgivet den islamkritiske film Submission. Mordet sænkede et mentalt jerntæppe over verden og kritik af Islam skete ikke uden en hvis frygt.

Men Islam har ikke patent på fundamentaliske fjolser. For nyligt myrdede kristne i Texas en teenager, fordi han angiveligt tilbad djævlen. Asatroen har også sine yderligtgående elementer, som jeg her på bloggen kritiserer ved at bringe Thays’ns indlæg. Problemet ved at være en minoritet er at majoriteten har det med at skære alle over en kam. Hvis asatroen bliver forbundet med noget højreorienteret, så bliver alle asatroende dømt højreorienteret. Det samme med muslimer. For nogle år siden var der en stor og unik undersøgelse af den almindelige muslim i Danmark og deres forhold til Islam. Undersøgelsen viste at langt hovedparten af muslimerne i Danmark havde et ganske afslappet forhold til Islam, imamer og moskeen. Det lignede til forveksling den almindelige danskers forhold til Folkekirken. Desværre viste undersøgelsen også at nogle muslimer i Danmark blev presset af fundamentalister til at udleve en mere konservativ Islam end de havde lyst til. Samtidig har der været en del uro af andengenerationsindvandrere i ghettoer fra nogle bestemte lande, disse andengenerationsindvandrere er tilfældigvis muslimer, men deres uro skyldes nok helt andre og mere komplekse problemer end bare at de har fået koranen galt i halsen.

Efter 2. november 2004 havde jerntæppet sænket sig mentalt i den vestlige verden. I Danmark forsøgte et forlag forgæves at finde en tegner til at illustrere en børnebog om Muhammeds liv. Dette faldt Jyllandsposten for brystet og de besluttede sig for at kaste sig ind i kampen mod islamisk tankekontrol. De bragte 12 tegninger af Muhammed. Nogle af dem var ret uskyldige saglige fremstillinger af profeten, nogle af dem var decideret modbydelige og  ledte tankerne hen på antisemitisk propaganda fra 1930’erne. Især den kendte Muhammed med bomben i turbanen, som er direkte afskyelig. Og så var der de ironiske. Især denne her nedenunder fortæller, hvor bizar sagen udviklede sig. Tegningen viser en lille andengenerationsindvandrer fra 7.A på Valbyskole. Drengen er så fræk at skrive på tavlen på persisk “Redaktionen på Jyllandsposten er en samling reaktionære provokatører”. Tegningen kunne næppe tolkes som islamkritik og var nok tænkt som en finger til Jyllandspostens provokation. Alligevel var netop denne tegner den første til at modtage dødstrusler. Hvilket igen skyldes de arabiske mediers fremstilling af sagen. Som er ikke er så væsens forskellig fra vestlige mediers hjernedøde dækning af nyheder.

Det kan godt ske at vi har ytringsfrihed her i landet. Men der er faktisk grænser og hvis nogle ikke kan forstå at ytringsfriheden ikke skal misbruges til at svine folk til, så har vi faktisk en række love, der beskytter folk mod tilsvining, racisme og blasfemi. Men det bør stadig ikke være sådan, at man frygter for sit liv eller helbred, hvis man ytrer sig offentligt.

Men uanset hvad så er fundamentalisme og unuancerede verdenssyn ganske afskyeligt uanset hvad navn det har.

Kilder: Wikipedia men Islamundersøgelsen har jeg ikke lige støvet frem igen.

valbyskole
“Redaktionen på Jyllandsposten er en samling reaktionære provokatører.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *