Kategoriarkiv: Linux

Fremtiden er åben!

For bare ti år siden var open source og fri software en undergrundsbevægelse. Mange snakkede om at Linux snart ville blive standard styresystemet, men mange var skeptiske. I dag er open source, fri software og industristandarder noget alle højteknologiske virksomheder har en holdning til og som mange har kastet sig ud i. Selv kæmper som Apple og Microsoft er begyndt at omfavne den åbne verden. Google er blevet ledende med et gratis åben styresystem til mobiler. Selvom Android stadig lader meget tilbage at ønske, så er det mere åbent end man nogen sinde turde drømme om, at en stor kommerciel virksomhed ville udgive. Linux og dens slægtninge er det mest udbredte styresystem i dag, selvom det endnu ikke er standard på skrivebordet. Meget tyder på at denne strømning ikke tager af, men kun bliver stærkere i fremtiden. Flere store åbne styresystemer er på vej og nogle er netop ankommet. Bl.a. Firefox OS, Tizen og her Ubuntu phone. Fremtiden er åben!

Ubuntu Edge runder de 9 mio.

Canonicals storstilede crowdfundingsprojekt, mobilpcen Ubuntu Edge, er nu på den gode side af $9 mio. Men for at projektet skal de rejse yderlige ~$23 mio i løbet af 12 dage. Et af imponerende stort beløb. I alt ~179 mio kroner skal der samles ind. Men det er stadig muligt, at det kan lykkedes efter at de har fået prisen presset ned til $695 ~4000kr. med porto. Det er syndt, at jeg ikke lige har 4000 til en mobiltelefon/pc lige nu for når den kommer til maj næste år står jeg alligevel og skal have en ny smartphone.

Uanset hvad håber jeg virkelig projektet vil lykkedes og få rykket den frie Linux platform sikker ind i det 21. århundrede.
Ubuntu Edge på Indiegogo

Ubuntu Edge – en crowdfunded mobilpc

Canonical, der er firmaet bag udviklingen af Ubuntu, prøver gennem crowdfunding at slå hul igennem til et konkurrencepræget mobilmarked. Canonical er et lille softwarefirma med store ambitioner. De vil videreudvikle deres linux baseret Ubuntu til at kunne dække alle enheder fra pc, mobil over tablet. Tanken er, at du kan tage din mobiltelefon og tilslutte en computerskærm og vups har du en pc. For at slå igennem på det store markede, prøver firmaet at rejse penge til udviklingen ved at forsælge mobilpc Ubuntu Edge. Alt i alt vil de prøve at slå alle tidligere tiders crowfunding rekorder ved at ville rejse $32 mio i gennem en måned, hvilket gøres ved at sælge 40.000 mobiler op til en pris af $830 eller cirka 4700kr. Men for den pris får du en smuk 4,5″ telefon med mutlicore cpu med 4GB hukommelse og 128GB lager. Telefon er som sagt også en pc med Ubuntu. Men de er nok realistiske om at deres system er cutting edge, så den kan dualboote android med Ubuntu som overlag.

Ubuntu og Canonical har fået meget kritik af Linux miljøet, da de for tiden går deres helt egne vegne og på den måde ikke støtter økosystemet. Omvendt er Ubuntu den mest populære linux-distro og i mine øjne ikke uden grund: “det virker bare”. Jeg har gang på gang prøvet andre distoer, men er altid vendt tilbage til Ubuntu, hvor tingene bare virker.

Følg med i badget til højre hvordan det går…

Samsung Tab Update!

Android 4.0.4Nu er min Samsung Tab 10.1 opdateret til 4.0.4. Endelig, endelig! Sikke en julegave. Jeg havde helt opgivet, at de ville opdatere den. Men nu gjorde de det. Og det var ventetiden værd. Det er utrolig, hvad den opdatering har gjort. Min tablets skærm er blevet krystalklar. Den er blevet meget hurtigere at arbejde med samtidig med at der er kræset for øjenguf. Min Samsung Tab er nu også blevet meget mere end tablet end bare en forvokset mobiltelefon.

Bortset fra det, så er det simpelthen for dårligt, at det skal tage så lang tid, at få opdateringerne rullet ud. Jeg er meget begejstret for Android-styresystemet. Det er både godt og noget mere åben og frit, men man bliver simpelthen for frustreret over de elendige udrulninger af opdateringer. Jeg har lige fået min tab opdateret til 4.0.4 på et tidspunkt, hvor 4.2 har været ude i en måned og 4.1 har været ude siden juli. Kun 7% af Android enhederne bruger de nyeste versioner. Og jeg regner aldrig med at min tablet, bliver opdateret igen. Over 50% kører stadig Android 2.3.x som blev lanceret i 2010! Det er et kæmpe problem for Android, og jeg mener, at hvis de ikke får løst problemet, kan de miste taget på markedet.

Faldet pladask for Windows 8

Den nye start skærm i Windows 8

Jeg har nu kørt med Windows 8 Consumer Preview – en meget tidlig udgave af den kommende Windows – et stykke tid. Der er selvfølgelig en masse kanter og problemer, når man kører med så tidlig en udgave, men idéen er genial. Jeg var først noget skeptisk over konceptet. Men jeg må sige, at det er modigt, at de ikke følger strømmen, men laver strømmen.

Okay, hvorfor er Windows 8 så så genialt. Tænk over hvordan du arbejder med din computer i dag? Du åbner og lukker en masse programmer og hjemmesider i et væk for at holde dig opdateret og samarbejde med andre. Internettet er blevet en naturlig og uundværlig del af dit arbejdsliv. I 1995 udkom Windows 95 den gjorde den tids arbejdsprocesser nemmere. Man skulle primært bruge nogle få programmer for at arbejde, og man skiftede ikke meget rundt mellem programmer under arbejdet. Skulle man skrive et brev, en rapport eller en opgave så åbnede man tekstbehandlingen. Skulle man lave regnskaber brugte man ofte regnearket. Det smarte ved Windows 95 var, at det var nemmere at dele informationen mellem programmerne. Internettet var stadig i sin tidligste barndom. Det var dyrt og besværligt at starte modemet og vente på at den havde larmet færdigt… hvem har overhovedet sat lydkort i et modem? Selvom at styresystemerne er blevet smartere og smartere, følger de stadig grundprincipperne i Windows 95. Det prøver Microsoft at gøre op med med Windows 8. De introducerer nu tiles – kvadrater – som man kender fra Windows Phone 7. Kvadrater er små interaktive skærmklodser man kan flytte rundt med. Det gør det nemt at få et hurtigt overblik over informationstrømmen – uden at skulle åbne og lukke hjemmesider og programmer. Samtidig forener Microsoft hermed arbejdsgangen på telefoner, tablets og bærbare – uden at det virker unaturligt. Jeg glæder mig til at den kommer på gaden. Det er en genistreg.

Men, og der er et men – hvorfor kan en stor koncern som Microsoft aldrig finde ud af at lave noget som både er funktionelt og cool at se på. Nej, jeg syntes ikke at hverken Windows Phone 7 eller Windows 8 er nomineret til en designpris. Det var det geniale ved Steve Jobs – han var ikke ingeniør, han var bruger. Han vidste hvad der var godt, men ikke om hvordan det virkede. Jeg tror det er det store problem med Microsoft. Det virker, men det er ikke brugervenligt og det er ikke kønt.

Hvad så med Linux? Jeg holdte meget af Linux, men de to store retninger Gnome og KDE har efter min mening fuldstændig smadret det gode ved Linux, og det bliver ikke meget bedre af at Canonical og Ubuntu er gået en tredje vej – som ikke er meget bedre. De har ødelagt stabiliteten, hastigheden, brugeroplevelsen mv. Det i kombination af at der ikke er ordentlige programmer til platformen. De store programmer som LibreOffice og Gimp – de er bare så langt bagefter. Det er virkelig som at køre i rutebil frem for TGV-tog… Det er så syndt. Den åbne tanke er så smuk; men den har ikke været forgæves. I dag har alle store multinationale koncerner en holdning til fri software og open source. De fleste bidrager mere og mere til det og Google leder jo udviklingen af et åbent operativ system. Selvom Android jo ikke er så åben, som man kunne ønske sig – så er tendensen mere og mere åbenhed, og brugerne er mere kritiske for hvad de siger ja til. Men ja, jeg er nok fanget i Windows.