Livtraser

Sindsudviddende siden 2001Musikbranchens endeligt?

I 1999 varslede fildelingstjenesten Napster nye tider for musikbrachen. Nu var det nemt at få fat i alt tænkeligt musik i verden – gratis. Musikbranchen råbte op og sagde at det betød den endegyldige død for musikbranchen. Musikerne ville blive fattige og forarmede. Derfor blev Napster, da også tvunget til at lukke tjenesten i 2001. Men ånden kunne ikke lukkes tilbage i flasken, snart var den største trafik på nettet brugt til ulovlig fildeling. Musibranchen tordnede frem snart efterfulgt af filmbrachen og retsforfulgte folk fra hus og hjem. Samtidig begyndte det dog langsomt at gå op for dem, at de måtte omstille sig. Gennembruddet kom da Apple så mulighederne og åbnede iTunes. I dag er flere og flere musik- og filmtjenester kommet frem på nettet og i dag udgør mediestreaming den største trafik på nettet. Sjovt nok tjener Madonna stadig kassen, musikbranchen er ikke gået konkurs og Hollywood producerer stadig film. Musikerne tjener dog i dag mere på optrædener end på pladesalg – men det er vel ikke så skidt? Det er sørme en omstillingsparat branche. Ulovlig fildeling er dog stadig den anden største trafikilde på nettet. Kan det undrer nogen. Mediebranchen har stadig ikke fattet lektien. Netflix åbnede for nyligt deres biks i Danmark. Folk jublede – end til de så udbuddet. Tjenesten kostede mere end i USA og med væsentligt ringere udbud. Fair? Ja, ifølge dem selv. Samtidig prøver de stadig at sagsøge sig til magten, selvom historien tydelig viser at folk hellere end gerne vil benytte lovlige metoder – hvis det er muligt. Derudover er musik man køber stadig behæftet med digital ristriction management, som sikker var helt fint, hvis det kun forhindrede dig i at dele musikken. Men når det forhindrer helt almindeligt brug af musikken, du selv har købt, så bliver man gnaven. Den store fordel ved nettet, er at små uafhængige kunstnere kan finde ud til sit publikum. Se f.eks. førnævnte Solbrud. Erfaringen siger se mulighederne og ikke begrænsningerne. Det er en sjov ting at netop den kreative branche er den mindst omstillingsparate.

Se mere på drm.info

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Jeg ved hvor du bor

Den her hjemmeside bruger alle mulige luskede kneb fra Google og Facebook til at spore dig og tjene penge på dig. Simpelthen fordi jeg er nysgerrig og fordi det er meget nemt tjente penge. Oplysningerne gemmes i små fodspor kaldet cookies. Hvis du ikke bryder dig om det, så gør som jeg: brug Firefox og tilføjelser som Privacy Badger og Self-Destructed Cookies. Du kan også selv slette dine fodspor, men nogle er faktisk ret nyttige.

Sporene

Det som var

Nyeste ytringer

 • Livets højtider (3)
  • Penny Kristensen

   Hejsa Min 11 årige datte r har de senes te år kaldt sig asatr o, jeg er super stolt af hende s valg da hun på ingen måder er ...

   30/4-'16, 8:18

  • Storm

   Jeg sende r dig lige en perso nlig beske d. Vh/Ro bert

   20/2-'16, 11:24

 • Gamle nordiske navne (47)
  • Storm

   Tilly kke med den lille ny og jeg er glad for at høre, at jeg har kunne være til hjælp .

   14/4-'16, 23:30

  • Anne Kirstine

   Fanta stisk side! Vi har funde t vores nyfød te søns navn her - Arild ! Smukt og stærk t til en orden tlig kraft fuld basse af en dreng .

   14/4-'16, 10:32

  • Storm

   Evie er en af mange forme r for det hebræ iske pigen avn Ḥawwā h - på dansk Eva. Ḥawwā h betyd er at leve, den leven de eller kilde n til liv.

   20/2-'16, 11:57

 • Kæledyrsportræt (2)
  • Storm

   Hej Johan nes, tak for din hilse n. Det er fra de dybe hulle r, at man ser de sande værdi er i livet . Og min asatr o har beste mt ...

   20/2-'16, 11:51

 • Older »