Livtraser

Sindsudviddende siden 2001Mere privatliv, tak

Privatliv onlineDet har jeg gjort for at få mere privatliv online uden at lide afsavn i hverdagen.

Jeg er en af dem, der nyder godt af de mange gratis tjenester på nettet. Prisen er målrettede reklamer. Det har været en pris, jeg har været villig til at betale længe. Men på det sidste er Google gået over stregen. Jeg var inde og se på tøj på Smartguy (der jo ikke ejes af Google), når jeg var inde på helt andre sider, kom der reklamer fra Smartguy med de produkter, jeg havde set på hos Smartguy. At de kunne det, følte jeg at de overskred min privatlivsgrænse. Jeg blev på pludselig meget bevist om, hvad jeg laver på nettet. Samtidig ved jeg at staten har pålagt telefonselskaber og internetudbydere omfattende lagring af oplysninger om din færden. Oplysninger de kan få adgang til uden dommerkendelse. Derudover er det blevet meget moderne, at synkronisere alt muligt med tjenester på nettet.

Her er hvad jeg har gjort for at få mere privatliv uden at lide afsavn i hverdagen:

Firefox

Jeg bruger Firefox til daglig. Her kan man få mange gode tilføjelser. I forhold til privatliv bruger jeg tilføjelsen Ghostery. Ghostery spærer for at hjemmesider henter tjenester fra andre sider. Især sporing, reklamer og statistik. Den kan tilpasses ned til mindste detalje om, hvilke sider du tillader og ej – gjort nemt ved at inddele dem i fire overordnede kategorier. Du kan også vælge cookies (fodspor) Firefox gemmer. Det smarte er så, at spærrer den et element du får brug for – f.eks. en Facebook like-knap. Så kan du vælge at afspille den denne ene gang eller altid. På den måde har du helt styr på, hvem og hvornår du ønsker at spores. Derudover bliver din internetfærden en del hurtigere. Efter du har installeret den, så slet alle din cookies.

I Firefox bruger jeg også en addblocker – det er dog ikke så væsentligt i forhold til Ghostery. Jeg har også trykket, at Firefox skal fortælle at jeg ikke ønskes at spores og at den ikke skal huske formular- og søgningshistorik. Jeg har også tilføjelsen History Deleter. History Deleter sletter din historik over besøgte hjemmesider af sig selv ud fra nøgleord, du har givet den. Jeg har sat den til at slette, når jeg lukke Firefox, for ikke at lide afsavn, når jeg arbejder med nogle hjemmesider lige nu og her.

Endelig sørger jeg for at logge ud af sider som Google og Facebook og ikke tillade automatisk login på sider. Så kan de ikke sporer min færden på kryds og tværs, og jeg kan jo bare logge ind, når jeg får brug for den. Hvis du ønsker en mere anonym søgemaskine så brug Duck Duck Go. Husk også at gennemgå din Facebook med, hvad der er offentlig tilgængelig på nettet af dine oplysninger og  hvem, der kan finde dig og hvordan.

Windows 8

Med Windows 8 er Microsoft begyndt at synkronisere alle mulige data med skyen, så du nemt kan logge ind og få adgang til din Windows på andre maskiner og du nemmere kan genskabe din Windows. Egenskaber jeg sjældent eller aldrig bruger og i forhold til privatliv finder bekymrende. Under pc-indstilling i højere bjælke i start-skærmen, går du ind under “Beskyttelse af personlige oplysninger” og “Synkroniser dine indstillinger”. Jeg har slået alt fra.

CCleaner er også et godt program til at rydde op i gemte filer, du ikke har brug for, men sladrer om hvem du er. Dem kan du også fjerne uden at lide afsavn. Sørg også for et godt antivirusprogram og hold computeren opdateret. Hver gang et program spørger om den må indsamle oplysninger til intern brug – anonymt eller ej – så sig nej.

Android og Tornetværket

På min Android telefon er jeg gået et skridt videre. Jeg ser overhovedet ingen grund til, at man altid kan spore mig, hvor jeg er ved hjælp af min telefon. Ønsker du fuldstændig anonymitet på din telefon eller din computer, så brug Tor-netværket. Jeg har installeret Tor på min telefon, så jeg er anonym. Ydermere har jeg gået ind i indstillinger og valgt placeringstjenester. Jeg har slået alt fra. Når jeg får brug for at min telefon ved hvor jeg er. Jamen så slår jeg det bare til i den situation. Jeg har også kun slået internettet til på min telefon, når jeg skal bruge det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg ved hvor du bor

Den her hjemmeside bruger alle mulige luskede kneb fra Google og Facebook til at spore dig og tjene penge på dig. Simpelthen fordi jeg er nysgerrig og fordi det er meget nemt tjente penge. Oplysningerne gemmes i små fodspor kaldet cookies. Hvis du ikke bryder dig om det, så gør som jeg: brug Firefox og tilføjelser som Privacy Badger og Self-Destructed Cookies. Du kan også selv slette dine fodspor, men nogle er faktisk ret nyttige.

Sporene

Det som var

Nyeste ytringer

 • Gamle nordiske navne (92)
  • Færingen

   Til denn førig e komen tar. Aki eller Áki er et oldno rdisk navn, som betyd er “forf ader” det er et almin delig t navn på Færøe ne og på Islan d.. men ...

   15/3-'18, 16:37

  • Amanda

   Hej, jeg har hørt at navne t Toke betyd er noget i nærhe den af ‘tåbe ’. Det var noget med at man kaldt e sit barn Toke, for at ...

   14/3-'18, 21:59

  • Storm

   Hej Lisa, tak for din henve ndels e. Jeg har ikke før hørt at Ári skull e betyd e fande n eller den værst e. Ári komme r af ár og betyd er ...

   3/3-'18, 11:04

 • Sine meningers mod (næsten) (1)
  • Jack Jensen

   Er meget enig i en ting ... at den natio nalso ciali stisk e bevæg else ikke formå ede at bring e den fulde manif estat ion af Odins ånd frem ... grine r

   18/8-'17, 21:53

 • Folkebaseret asatro (2)
  • Jesper Hedemann Hansen

   Nazi og deraf beteg nelse n "nazi sme", blev opfun det af de allie redes propa ganda maski ne, der stadi g er i gang. Den korre kte beteg nelse er natio nalso ciali ster. I det hele taget ...

   16/6-'17, 21:41

 • Livets højtider (10)
  • Pernille

   Hej. Min søn er ikke døbt, da vi havde et ønske om, at han selv skull e danne sig et indtr yk af de forsk ellig e tros retni nger ...

   12/5-'17, 9:21

 • Older »