Livtraser

Sindsudviddende siden 2001Asatroen og bøsser

gayHomoseksuelles rettigheder er stort set alle religioners mørke side – og desværre også asatroens. Historisk ved vi ikke så meget om det. Vi får nogle hints hist og her; men konkret, hvordan de forholdt sig til det, ved vi ikke. Ærligt talt har jeg ikke dykket dybt i emnet.

Kvinder og mænd

Ud fra overleveringerne var mandens og kvindens sfære skarpt adskilt. Det var ikke ensbetydende med, at kvinderne var undertrykte. Man hyldede handlekraftige kvinder. Vi har hints i myterne om, at det var foragteligt for mænd at opføre sig kvindeligt. Alligevel bryder flere mandlige guder grænsen.

Homoseksualitet gennem tiden

Vi skal også passe på, at vi ikke trækker vor tids homokultur ned over tidligere tider. Sex mænd og mænd i mellem var almindeligt i mange kulturer. Det græske bysamfund ‘Sparta’ så det som en vigtig del af fællesskabet i mellem mænd. Det gjorde dem mere mandige. I flere muslimske samfund i dag er sex mellem mænd helt almindeligt. Der hvor vores opfattelse af homoseksualitet i dag adskiller sig fra tidligere er, at i dag er det tit en subkultur, hvor flere skiller sig ud fra samfundet. Ofte førhen var sex mellem mænd en naturlig del af samfundet, men man kunne ikke betragte dem som kærester eller ægtefolk.

Asatroen i dag

I dag har mange asatroende stadig et lidt anstrengt forhold til homoskesualitet bl.a. med den begrundelse at det er unaturligt, og ikke kan føre til noget frugtbart (børn), men der er asatroende homoseksuelle, og i Sverige har de en homoseksuel blótgruppe. Da vi ikke kender meget til nordboernes holdning til det, kan jeg ikke lade være med at sætte det i bås med stereotyp vikingeromantik.

Min personlige holdning er, at vi skal opdatere asatroen til idag. Vi skal ikke fordømme ændre, men acceptere naturens mange luner. Frejas veje er uransagelige, og når hun har ladt to mænd elske hinanden, må vi bøje nakken for hendes ofte umage veje.

Når det kommer til bryllup. Grundessens i det asatro bryllup er, at to slægter knyttes til en. Hvilket er foreneligt med homoseksualitet. I det almindelige asatro bryllupsritual indgår der elementer af frugtbarhedsritualer. Jeg vil ikke inddrage frugtbarhedselementer i et bryllup mellem to mænd. Hvis jeg skulle holde et sådant bryllup, ville jeg foreslå at man blandede blod – under de rette forhold selvfølgelig. Det ville også bevare det maskuline.

Det praktiske

Forn Siðr blander sig ikke i, hvordan medlemmerne praktiserer deres tro. Homoseksuelle kan godt blive viet i asatroen. De skal bare finde en forretter, der vil gøre det. Det skal lige bemærkes, at i asatroen skal man selv finde en gode (præst) til sit bryllup. Forn Siðr har dog oprettet en liste med folk, der gerne vil være behjælpelig som forretter til dem, som ikke selv kan finde en.
Vi er underlagt landets love, hvilket vil sige, at man end til videre kun kan udføre registreret partnerskab, hvor man skal over kommunen.

5 kommentarer til Asatroen og bøsser

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg ved hvor du bor

Den her hjemmeside bruger alle mulige luskede kneb fra Google og Facebook til at spore dig og tjene penge på dig. Simpelthen fordi jeg er nysgerrig og fordi det er meget nemt tjente penge. Oplysningerne gemmes i små fodspor kaldet cookies. Hvis du ikke bryder dig om det, så gør som jeg: brug Firefox og tilføjelser som Privacy Badger og Self-Destructed Cookies. Du kan også selv slette dine fodspor, men nogle er faktisk ret nyttige.

Sporene

Det som var

Nyeste ytringer